Triggerpiste-hieronnalla eroon kivuista

23.01.2022 Fysioterapia

Triggerpisteet ovat lihaksiin muodostuneita paikallisia kipupisteitä, jotka voi tuntea herkkinä, kivuliaina kohtina kiristyneissä lihassäikeissä tai sitä ympäröivissä lihaskalvoissa. Tyypillisesti triggerpisteet aiheuttavat säteilykipua etäämmälle itse triggerpisteestä.

Triggerpisteet voivat kivun lisäksi aiheuttaa muun muassa lihasheikkoutta, liikeradan kaventumista, päänsärkyä ja raajojen puutumista. Toisinaan ne aiheuttavat jopa autonomisia oireita ja tuntohäiriöitä. Esimerkiksi pakaran triggerpisteet voivat säteillä iskias – vaivaisillekin tyypillistä kipua ja säteilyä alaraajaan, kallonpohjan triggerpisteet voivat säteillä päänsärkynä yleensä otsalle ja ohimoille.

Triggerpisteet voivat johtua esimerkiksi ylikuormituksesta, ryhtivirheestä, rakenteellisesta viasta, huonosta nukkuma-asennosta tai vitamiinipuutoksesta. Myös psyykkiset tekijät kuten stressi voivat vaikuttaa niiden syntyyn. Triggerpisteitä hoidettaessa on tärkeää selvittää myös niiden syntymiseen vaikuttavat syyt. Vaikka terveessä lihaksessa ei ole triggerpisteitä, niitä löytyy kuitenkin valtaosalta ihmisiä.

 

Triggerpisteet paikallistetaan asiakkaan oireiden ja kipujen mukaan

Lihasta tunnustellessaan fysioterapeutti tuntee triggerpisteen pienenä kyhmynä. Hoitojakson alussa asiakasta haastatellaan ja hoidon aikana hänen kanssaan käydään läpi muun muassa venytyksiä ja ryhdin korjaamista.

Hoidossa on tavoitteena saada kipupiste laukeamaan

Triggerpistetekniikkaan yhdistetään tarvittaessa myös lihaskalvo- eli faskia -tekniikoita, erilaisia venytystekniikoita, klassista hierontaa ja fysikaalisia hoitomuotoja kuten ultraääntä, pintalämpöä tai jopa akupunktiota.

Triggerpisteet vaativat yleensä vähintään neljästä viiteen hoitokertaa. Klassiseen hierontaan verrattuna triggerpiste-hieronta on kivuliaampi, mutta tehokkaampi menetelmä.

Hoito toteutetaan asiakkaan kipua kuunnellen

Jos kipupisteet ovat kovin arkoja, niitä voidaan käsitellä hellävaraisemmilla menetelmillä, kuten ultraäänellä. Yleensä kipu helpottaa hoidon myötä, ja jatkohoitokerroilla asiakas sietää käsittelyä jo paremmin. Lihakset voivat olla arkoja muutaman päivän ajan käsittelyn jälkeen.

Triggerpiste-hierontaa voidaan käyttää yhtenä menetelmänä osana muuta fysioterapiaa

Kun pisteet ja kivut lievittyvät, lisätään asteittain potilaan omaa osuutta. Ensin ohjaamalla venyttelyitä ja jatkossa lihasvoimaa lisääviä harjoitteita. Tärkeää on myös muuttaa toimintatapoja elämässä siihen suuntaan, että vaivat eivät uusiutuisi; kuten esim. korjaamalla ryhtiä tai vaikka korjaamalla alaraajojen pituuseroa. Terapia suunnitellaan aina jokaiselle yksilöllisesti käyttäen niitä menetelmiä, joilla saavutettaisiin paras mahdollinen hoitotulos.

FysioMilla Oy:n fysioterapeutti Milla Lampinen on jo kolmentoista vuoden ajan hoitanut triggerpisteitä ja niistä aiheutuneita kiputiloja. FysioMilla on erikoistunut tuki- ja liikuntaelinvaivojen hoitoon. Hoitovalikoimaan kuuluu mm. fysioterapiaa, triggerpiste-hierontaa, klassista hierontaa, akupunktiota, PhysioPilatesta jne.

FysioMilla Oy
Uudenmaankatu 5 b, 20500 Turku
050-5271 704
info@fysiomilla.fi