MUISTATKO LENTOKONEKAHVIO HANSSIN-JUKAN?

23.01.2022

Harvinainen amerikkalainen matkustajakone päätyi siviili-ilmailun uransa jälkeen Suomen Ilmavoimiin toisen maailmansodan aikana ja sen jälkeen koko kansan lentokonekahvioksi Hämeenlinnaan.

Useat muistavat henkilökohtaisesti suositun, Ilmavoimien vanhasta kuljetuskoneesta tehdyn lentokonekahvion, Hämeenlinnasta 1960-70 luvuilta. Hanssin-Jukasta tuli kahvioaikana Hämeenlinnan maamerkki ja mm. useiden luokkaretkien etappi. Harvinaisen Douglas DC-2 tyyppisen lentokoneen historia on muutakin kuin kahviona toimiminen. Hanssin-Jukka valmistui Yhdysvaltain Santa Monicassa tammikuussa 1935 ja luovutettiin uutena matkustajaliikenteeseen Alankomaiden kuninkaalliselle lentoyhtiö KLM:lle.

Menestyksekkään siviiliuran jälkeen KLM:ssa De Haan – Kukko – nimellä tunnettu matkustajakone siirtyi erikoisen järjestelyn myötä Suomen Ilmavoimien ensimmäiseksi kookkaaksi kuljetuskoneeksi. Koneen Ilmavoimillemme hankki ruotsalainen aatelismies, lentäjä ja Suomen ystävä kreivi Carl Gustav von Rosen. Carl Gustav palveli ammattilentäjänä KLM-yhtiössä ja sodan uhan tiivistyessä 1939 hän keräsi rahalahjoituksia ruotsalaisilta varakkailta aatelisilta. Näillä rahoilla hän saattoi hankkia itse asiassa oman työkalunsa De Haanin josta tuli Hanssin-Jukka. Carl Gustavin isä kreivi Erik von Rosen oli lahjoittanut Suomen Valkoiselle Kaartille sen ensimmäisen lentokoneen keväällä 1918 – näin vaatimattomalla alulla perustettiin Suomen Ilmavoimat.

Hanssin-Jukka saapui Ilmavoimille helmikuun lopussa 1940 ja ehdittiinpä sillä tehdä pommituslentokin Neuvostoliittoa vastaan. Hanssin-Jukka näytti sitten kyntensä jatkosodan aikana, kun tarve ilmakuljetuksille oli huutava. Sota olisi edellyttänyt useita Hanssin-Jukan kaltaisia lentokoneita mutta ”Härmän häjymme” joutui yksin hoitamaan nämä tehtävät. Hanssin-Jukka toimi myös Suomen ”Air Force Onena” eli marsalkka Mannerheimin hovikoneena. Ilmavoimissa lentokoneemme tehtävät päättyivät vuonna 1955 ja jo romutustuomion saanut Hanssin-Jukka saikin yllättäen uuden elämän kun siitä tehtiin lentokonekahvio Hämeenlinnan keskustaan kesällä 1959.

Lentomatkailu oli tavalliselle suomalaiselle melko harvinaista vielä 1960-luvulla mikä lienee osaltaan siivittänyt lajissaan erikoisen kahvilatyypin suosiota. Mutta myös kahvion tarjonta oli herkullista sekä tunnelma aivan omanlaisensa: kauniina kesäpäivänä oli unohtumatonta nauttia kahvihetki lentokoneen siipiterassilla. Lopulta kahvioaika tuli päätökseen vuonna 1981 kun parinkymmenen vuoden ulkoilmassa olon kauhduttama huonokuntoinen lentokonevanhus siirrettiin Luonetjärvelle odottamaan mahdollista entisöintiään.

Entisöintityö odotti kuitenkin lähes kolme vuosikymmentä kunnes museolentokoneiden entisöinnissä kunnostautunut Ilmasotakoulun Kilta teki suurtyön pahoin ravistuneen Hanssin-Jukan täydellisessä entisöinnissä. Hanssin-Jukka valmistui uuteen loistoonsa syksyllä 2011 mutta komealle museokoneelle ei yrityksistä huolimatta löytynyt sopivaa sijoituspaikkaa. Hanssin-Jukka varastoitiin Luonetjärvelle odottamaan toimivaa ratkaisua näytteille asettamisesta.

Ilmailun harrastajat ja Hanssin-Jukan ystävät Hämeenlinnan seudulta aloittivat vuonna 2014 hankkeen museolentokoneen saamiseksi näytteille Hämeenlinnaan. Monien neuvotteluiden, aikeiden, kyselyiden ja suunnitelmien lopputuloksena Hanssin-Jukka päätettiin sijoittaa sille varta vasten rakennettavaan kookkaaseen vitriiniin Kauppakeskus Tuuloseen Tuuloksessa. Vitriini nimettiin Hanssin-Jukka Hangaariksi.

Tule sinäkin Tuuloseen!

Tuulonen on kauppakeskus Kanta-Hämeessä. Se sijaitsee Hämeenlinnassa entisen Tuuloksen kunnan alueella, valtateiden 10 ja 12 risteyksessä erinomaisten kulkuyhteyksien varrella. Hämeenlinnasta Tuuloseen on 26 kilometriä, Lahdesta 47 kilometriä ja Tampereelta 79 kilometriä. Kauppakeskus Tuulosesta löytyvät kaikki keskeiset palvelut ja yli 1000 pysäköintipaikkaa. Kauppakeskus palvelee asiakkaitaan vuoden jokaisena päivänä, myös juhlapyhinä.

Tuulosesta hankit päivittäistavarat, elintarvikkeet, lahjat, tuliaiset, kukat, kirjat ja paljon paljon muuta!

Kauppakeskus Tuulonen on myös erinomainen kokouspaikka. Meillä voit järjestää vaikka yön yli tapahtuvat koulutustilaisuudet. S-ryhmään kuuluva Hotelli Tuulonen palvelee yövieraita. Meiltä löytyy parikin asianmukaisella esitystekniikalla ja wlan-verkolla varusteltua kokoustilaa. Katutason kokoustilasta löytyy myös kaksi saunaa ja poreallas, joten puitteet ovat taatusti viimeisen päälle. Ilmaista ja lämmintä pysäköintitilaa löytyy parkkihallista lähes 300:lle autolle. Erinomainen sijainti ja helppo tulla.

Kauppakeskus Tuulosessa on mahdollista järjestää myös erilaisia tilaisuuksia sisä-ja ulkotiloissa. Parkkihalli soveltuu ympäri vuoden erilaisiin tapahtumiin mm. kirpputorit, rompetorit, koiranäyttelyt jne. Myös piha-alueilla voit järjestää erilaisia tapahtumia sekä tarvittaessa tapahtumia voi järjestää myös katutasolla sisätiloissa. Yrityksen ja yhdistyksen edustajat ennen kaikkea kuulolla tämän suhteen. Tarjoamme erinomaiset puitteet käyttöönne omaa tapahtumaanne varten.

Tuulonen - maaseudun palveleva kauppakeskus

Tutustu lisää kotisivuillamme - tuulonen.fi