Kylpemässä suomalaisessa satumaailmassa

23.01.2022 Matkailu

Kylpemässä suomalaisessa satumaailmassa

Karjalohjalla, Suomen puhtaan luonnon keskellä, Lohjanjärven rannalla sijaitsee Kylpylähotelli Päiväkumpu. Jo hotellin aulassa tulee vastaan kaunis näkymä järvelle. Päiväkummun satumainen uusi kylpylä lupaa elämyksiä kaikille aisteille. Sen suunnittelussa on otettu vaikutteita Suomen luonnosta sekä Sakari Topeliuksen Koivu ja tähti -sadusta.

Kylpylän pukuhuoneen koivumaisemaan ja linnun lauluun astuessa arki unohtui. Kylpylän valaistus oli lempeä ja rauhoittava. Istahdin lämpimälle lepotuolille katselemaan seinille kuvattuja poutapilviä, jotka näyttivät purjehtivan pastelliväreissä. Mieli rauhoittui muistelemaan Suomen kesäisiä päiviä ja lapsuuden mökin tunnelmia. Sama teema, suomalaiset kesäiset hetket ja sadunomaisuus toistuvat ympäri kylpylää.

Aloitin reippaalla uinnilla kuntoilualtaassa ja siitä siirryin terapia-altaaseen vesisuihkujen hierottavaksi. Kahluualtaissa jalkojen verenkierto sai vauhtia vaihtamalla kylmästä kahluualtaasta kuumaan ja takaisin. Kahluualtaiden pohjassa olevat pyöreät kivet hieroivat mukavasti jalkapohjia.

Kävelin vanhaa puuta jäljitteleviä laattoja pitkin erikoissauna-osastolle. Suihkussa saunojen ulkopuolella voi valita sumun, puron tai sateen. Seinällä on kuvattu illanhämyinen metsä ja pesuaine tuoksui selvästi raparperille. Käänsin suihkun sumuasentoon ja sain ylleni virkistävän sumusuihkun. Suihkukin voi olla elämys.

Höyrysauna oli aluksi rauhallisen sininen. Seinällä olevan lasiteoksen hitaasti muuttaessa väriä sauna muuttuu lämpimän punaisen ja vihreän sävyihin. Mieleeni tulivat lapsuuden satujen keijumetsät. Siirryin lämpimään suolasaunaan, jossa hieroin kehooni Himalajan mineraalisuolaa. Kuivat kyynärpäät ja kantapäät saivat kuorinnan ja suola sai jäädä iholle hetkeksi, kun istuin saunan puisella lepotuolilla nauttimassa lämmöstä ja suola-aavikkomaisemasta. Huuhtelin suolan pois sinisävyisessä sadesuihkussa.

Koivusaunan lempeässä löylyssä tuoksui koivu ja kuului lintujen sirkutus. Edessä avautui suomalainen järvimaisema. Keskiviikko ja lauantai-iltaisin saunassa voi vihtoa aidolla koivuvihdalla, joka varsinkin ulkomaalaisille on varmasti mieleenpainuva elämys.

Tähtisaunassa on yhdistetty vanhan suomalaisen savusaunan tunnelma ja kaunis tähtitaivas.

Tähtisaunassa on yhdistetty vanhan suomalaisen savusaunan tunnelma ja kaunis tähtitaivas.

Viimeiseksi siirryin tähtisaunaan, jossa on yhdistetty vanhan suomalaisen savusaunan tunnelma ja kaunis tähtitaivas. Linnunrataa katsellessa muistui mieleen, miten pieniä arjen huolet ovat suuremmassa mittakaavassa.

Rentoutuneena palasin takaisin allasosastolle. Inhoan kylmää vettä, joten jätin kylmävesialtaan väliin, sen sijaan uskaltauduin ulos porealtaaseen. Lämpimässä vedessä oli mukava rentoutua talvisessa ilmassa tähtitaivaan alla. Mietin kuinka ihana porealtaassa on olla kesäpäivänä auringon paahtaessa kasvoille.

Lopuksi kelluin vielä matalassa lämpimässä altaassa, jonka yläpuolella auringonsäteet siilautuvat vihreän lehvästön läpi ja vedenalainen äänimaailma sai ajatuksenikin rentoutumaan. Nautin olostani, oli lämmin ja rento olo. Tästä sadusta ei haluaisi lähteä.

Koe satumaailma henkilökohtaisesti

Astu satumaailmaan