Kesämökin hormit kuntoon

23.01.2022 Nuohous ja hormisaneeraus

Kesä tulee kohisten ja mökkikausi on täällä. Ensimmäiset takkapuut saattavat kuitenkin köhistä hormissa, jos kesäasunnon piipusta ei ole pidetty asianmukaista huolta. Muun muassa mökkisaunan piipun kunto onkin syytä tarkistaa ennen kuin innoissaan lähtee kesän ensimmäisiä löylyjä lämmittämään.

“Suojaamaton ja pitkään käyttämättä ollut tulisija ja hormi saattavat kärsiä kosteudesta, ja vetää siksi huonosti”, kertoo nuohoojamestari Juha Kurri JK-Hormisaneerauksesta.

Lämmityspuuhat onkin syytä aloittaa hitaasti ja rauhallisesti, ja polttaa ensimmäistä pesää vain pienellä liekillä, jotta kosteus pääsee haihtumaan ja hormi kuivumaan. Kuiva hormi vetää paremmin kuin kostea kaverinsa.

Piipunhatulla pieneläimet pois piipusta

hormi-jk-hormisaneerausSäätilat ja lämpötilan vaihtelut rasittavat piippua. Hormin keväiseen kosteuteen ratkaisuna toimii ruostumattomasta teräksestä valmistettu piipunhattu. Kosteus ei pääse hormiin vaikka taivaalta tulisi räntää ja rakeita.

“Talvella pieneläimet saattavat kuitenkin hakea turvaa hatulla suojatusta kuivasta hormista, ja siksi oravia, tiaisia ja naakkoja varten piipunhattuun kannattaa asentaa myös minkkiverkko”, Kurri neuvoo.

Vanhaa kesämökin hormia ei pelasta enää edes nuohooja. Jos piippu vain köhii savut sisälle, on syytä tarkistaa sen kunto läpikotaisin ja harkita mahdollista peruskorjausta.

Hormikameralla arvio saneeraustarpeesta

“Hormin voi tarkastuttaa hormikameralla, jolloin saadaan arvio sen kunnosta koko matkalta.”

Tällöin korjauksessa kyseeseen voivat tulla joko sisäputkitus tai liukuvalumassaus.

“Massauksen etuna on, että se pidentää piipun ikää ja parantaa vetoa”, Kurri kertoo.

Pirkanmaalla toimiva JK-Hormisaneeraus on nuohonnut hormeja jo yli 30 vuoden ajan. Samalla vankalla kokemuksella tehdään myös hormisaneeraukset.

“Huolellisella ja hyvin suunnitellulla hormisaneerauksella voidaan hormille saada vuosikymmeniä lisää käyttöikää”, Kurri toteaa.

Varmista piippusi ja tulipesäsi paloturvallisuus ja talosi arvon säilyminen!

Katso lisää!